Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

COVID-19 – Kontantreglen er ikke suspenderet

Butikker må ikke afvise betaling med kontanter

Sidste år skrev vi en artikel om kontantreglen, der omhandler, at virksomheder ikke må afvise at modtage betaling med kontanter. Forbrugerombudsmanden har netop udtalt, at kontantreglen også gælder under coronakrisen, og virksomheder må derfor ikke nægte at modtage betaling med kontanter. Butikker skal derfor stadig tage imod betaling med kontanter fra de handlende.

 

Kontantreglen gælder i tidsrummet kl. 06.00-22.00

Efter betalingslovens § 81 er forretninger, der modtager betaling med f.eks. betalingskort, MobilePay eller andre mobile betjeningsløsninger, også forpligtet til at tage imod betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 6.00 til kl. 22.00. Butikkerne må dog fortsat kun modtage op til kr. 50.000 i kontanter, jf. reglerne i hvidvaskloven.

Selvom mange forretninger har opsat skilte med, at der ikke modtages kontanter som følge af at mindske smittespredning af COVID-19, kan forretningen ikke nægte at modtage betaling med kontanter, når der samtidig tilbydes betaling med betalingskort eller andre mobile betjeningsløsninger.

 

Dispensation fra kontantreglen

Der er i betalingsloven hjemmel til, at Erhvervsministeren kan dispensere helt eller delvist fra kontantreglen. Det ses endnu ikke at være tilfældet i forbindelse med coronakrisen.

Erhvervsministeriet har tidligere oplyst, at man har undersøgt den sundhedsmæssige gevinst ved at reducere anvendelsen af kontanter, og at denne effekt vil være minimal, hvorfor der fra deres side ikke indføres tiltag om at reducere kontanter.

Som forretningsindehaver er man derfor forpligtet til at modtage kontanter, sådan som lovgivningen er i dag.

Det bemærkes, at det af betalingslovens § 155 fremgår, at Erhvervsministeren vil fremsætte forslag om revision af § 81 i folketingsåret 2020-21. Det er derfor uvist, om den nuværende sundhedskrise med COVID-19 vil give anledning til en revision af kontantreglen.

Dato

Forfattere