Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sensommeren: En tid for skilsmisser – Værd at være opmærksom på

Par i krise - skilsmisse

Hos Kielberg Advokater har vi observeret, at august og september ofte er måneder med en stigning i skilsmisseansøgninger. Denne tendens kan skyldes, at mange par forsøger at genoprette forholdet gennem sommerferien, men efterfølgende indser, at situationen måske ikke har ændret sig som håbet. Når hverdagen vender tilbage efter ferien, bliver realiteterne i forholdet tydeligere, hvilket fører til, at beslutningen om skilsmisse ofte træffes i disse måneder.

Her er nogle vigtige aspekter at være opmærksom på, hvis du står over for en skilsmisse.


Kommunikation og børns velbefindende

Skilsmisse er ikke blot en forandring for parret, men også for de børn der er involveret. Åben og ærlig kommunikation mellem forældrene er afgørende for børnenes trivsel under en skilsmisse. Det er vigtigt at prioritere børnenes behov og sikre, at de føler sig trygge og elskede i denne omvæltende tid.

Det er samtidig essentielt at etablere klare retningslinjer for kommunikation og samarbejde mellem forældrene. Det kan ske ved løbende at drøfte beslutningstagning og dagligdags rutiner. Drøftelser og aftaler bør regelmæssigt revideres for at sikre, at den tilgodeser børnenes udviklingsmæssige behov over tid. 

Fælles aftaler

Skriftlige aftaler om børns samvær, ferieplaner og andre vigtige forhold kan minimere misforståelser og konflikter senere hen. En forudsigelig og overskuelig aftale vil også gøre perioden efter skilsmissen mere tryg for børnene, som i stedet for splid vil opleve, at forældrene samarbejder om dem. Disse aftaler bør være klare og omfatte alle relevante aspekter af forældreskabet.

Det kan være nyttigt at involvere en neutral tredjepart, såsom en mediator, når der udarbejdes samværs- og forældreaftaler. Dette sikrer, at begge parter får en ligeværdig stemme i processen, hvilket kan føre til mere balancerede og langvarige løsninger. Hvis det ikke er muligt at nå til enighed via mediation, er det muligt at involvere Familieretshuset og finde en advokat, hvis opgave er at hjælpe dig. Det kan være nødvendigt løbende at revidere samværsaftalen for at sikre, at den tilgodeser børnenes udviklingsmæssige behov over tid.

Økonomiske overvejelser

Skilsmisse medfører ofte betydelige økonomiske ændringer. Det er vigtigt at få styr på fælles økonomi, herunder boliglån, gæld og pensionsopsparinger. Overvej også, hvordan udgifter til børn og husleje skal fordeles.

I forbindelse med bodeling bør der udarbejdes en detaljeret opgørelse over alle aktiver og passiver. Dette inkluderer ikke kun de mest oplagte aktiver som ejendomme og biler, men også mindre synlige økonomiske poster såsom visse pensionsrettigheder, aktiebeholdninger og i nogle tilfælde arv. En grundig vurdering af disse aktivers værdi er essentiel for at sikre en retfærdig deling. Samtidig er det vigtigt at tage højde for eventuelt særeje, som kan være bestemt i en ægtepagt eller bestemt af tredjemand. Ved fordelingen af gæld er det desuden vigtigt at tage højde for både de juridiske forpligtelser og de praktiske konsekvenser for begge parter.

At søge professionel juridisk hjælp tidligt i skilsmisseprocessen kan være afgørende for at sikre en retfærdig og gyldig løsning."

Bolig og ejendomsret

Beslutningen om, hvad der skal ske med fælles bolig og ejendele, er en central del af skilsmisseprocessen. Skal boligen sælges, eller kan en af parterne blive boende? Det er vigtigt at få klarlagt disse forhold tidligt i processen.

I mange tilfælde kan det være fordelagtigt at indhente en uvildig vurdering af boligens værdi, før beslutninger om salg eller overtagelse træffes. Hvis en af parterne ønsker at overtage boligen, bør der samtidig sikres en klar aftale om frigørelse af den anden part fra eventuelle gældsforpligtelser. Dette kan kræve, at der forhandles med kreditorer, eller at der etableres en ny finansieringsstruktur, som den tilbageværende part kan stå inde for alene.

Juridisk rådgivning

At søge professionel juridisk hjælp tidligt i skilsmisseprocessen kan være afgørende for at sikre en retfærdig og gyldig løsning. En advokat kan hjælpe med at forstå dine rettigheder og pligter samt udarbejde nødvendige juridiske dokumenter.

Udover den basale juridiske rådgivning kan det være gavnligt at inddrage specialister inden for specifikke områder, såsom skatteeksperter, der kan rådgive om de skattemæssige konsekvenser af bodeling, eller pensionsrådgivere, der kan hjælpe med at forstå komplekse pensionsordninger. Dette kan sikre, at der tages højde for alle aspekter af de økonomiske konsekvenser ved en skilsmisse.

Psykologisk støtte

Det er vigtigt at overveje rådgivning eller terapi for at håndtere de følelsesmæssige udfordringer, en skilsmisse kan medføre. Dette gælder både for voksne og børn, da en skilsmisse påvirker hele familien.

Brud mellem samlevende

Det er ikke kun skilsmisser, der kan skabe store omvæltninger for børn og i økonomien. Hvis man har boet sammen som ugifte samlevende, kan der være lige så mange spørgsmål, som hvis man var gift.

For ugifte samlevende kan det være særligt udfordrende at afklare rettigheder og forpligtelser, da der ikke er de samme juridiske rammer som ved ægteskab. Det er derfor vigtigt at få juridisk rådgivning tidligt i processen, så der kan udarbejdes klare aftaler om formue, gæld og eventuelle fælles børn. Dette kan inkludere oprettelse af en samlivskontrakt, der præciserer, hvordan aktiver og forpligtelser skal fordeles ved et brud.

 

Husk, at tidlig juridisk rådgivning kan være afgørende for at sikre en retfærdig og gyldig løsning.

Kontakt os hvis vi skal hjælpe med alt fra børns velbefindende til økonomiske overvejelser, så du ikke står alene i processen.